احادیثی در فضیلت زیارت امام حسین علیه‌السلام

۱۴ حدیث با سند معتبر، درباره فضیلت، ثواب و آثار دنیوی و اخروی زیارت

  1. امام صادق علیه‌السلام فرمودند: «قبر حسین‌بن‌علی باغی از باغ‌های بهشت است و هیچ پیامبر و فرشته‌ای نیست مگر اینکه از خداوند درخواست می‌کند که به زیارت او رود. پس پیوسته یک گروه (از ملائکه و پیامبران) برای زیارت قبر وی نازل می‌شوند و گروه دیگر باز می‌گردند.»
    در روایت دیگری نیز ذکر شده که: «در شب جمعه همه انبیاء و اوصیاء و ملائک به زیارت آن حضرت می‌آیند» و لذا زیارت آن حضرت در شب جمعه دارای فضیلت خاص است.
  2. امام صادق علیه‌السلام به یکی از شیعیان فرمودند: «به خدا قسم کسی که امام حسین را زیارت کند و او را بشناسد و هدفش هم رضای خدا و آخرت باشد، خدا گناهان گذشته و آینده او را می‌آمرزد.»
    سپس حضرت به آن راوی فرمودند: «آیا برای تو قسم نخوردم؟ آیا برای تو قسم نخوردم؟ آیا برای تو قسم نخوردم؟»
    و این فضیلت عجیب (آمرزش گناهان گذشته و آینده کسی که امام حسین را با شناخت و معرفت زیارت کند) در بیش از ۱۲ حدیث مختلف با سندهای صحیح و معتبر بیان شده است.
    در روایات دیگر نیز گفته شده که معنای «شناخت و معرفت امام» یعنی اینکه او را امامی از جانب خدا بداند و عمل‌کردن به دستوراتش را واجب بداند.
  3. امام صادق علیه‌السلام فرمودند: «کسی که به امید اجر و ثواب به زیارت امام حسین برود و نه از روی تکبر و نه برای ریا و نه برای سُمعه (یعنی از شنیدن حرف مردم مثلا درباره کربلا رفتنش یا کربلایی بودنش خوشش بیاید) از تمام گناهان پاک می‌شود و به ازاء هر قدمی [که برمی‌دارد]، ثواب یک عمره برای او نوشته می‌شود و به ازاء هر قدمی که به زمین می‌گذارد، ثواب یک حج واجب برای او نوشته می‌شود.»
  4. امام باقر علیه‌السلام فرمودند: «شیعیان ما را به زیارت قبر حسین امر کنید چرا که آمدن نزد قبر آن حضرت روزی را زیاد و عمر را طولانی می‌کند و امور شر را دفع می‌کند و رفتن به نزد قبر آن حضرت بر هر مؤمنی که حسین را امامی از جانب خدا بداند، لازم است.»
    در روایتی مشابه نیز نقل شده است که «اگر کسی تمام عمرش را به حج برود اما به زیارت امام حسین نرود، حقی از حقوق خدا و رسول را ترک کرده است چرا که زیارت امام حسین بر هر مسلمانی لازم است.»
  5. از امام باقر علیه‌السلام نقل شده که فرمودند: «شیعه‌ای که به زیارت قبر حسین نرود، ایمان و دین‌ش ناقص است و اگر به بهشت رود، مقامش پایین‌تر از مؤمنین است.»
  6. امام صادق علیه‌السلام فرمودند: «کسی که به زیارت قبر امام حسین علیه‌السلام نرود و گمان کند از شیعیان ماست و از دنیا برود، شیعه ما نیست و اگر هم از اهل بهشت باشد، جزو میهمانان بهشت است.»
  7. از امام صادق درباره کسی سوال شد که بدون علت، زیارت امام حسین را ترک کند. امام فرمودند: «چنین کسی اهل جهنم است.»
  8. امام صادق علیه‌السلام به یکی از یاران‌شان فرمودند: «زیارت امام حسین را به خاطر ترس (از خطرات یا سختی‌ها)، ترک نکن و الا دچار حسرت می‌شوی... آیا دوست نداری از کسانی باشی که پیامبر و علی و فاطمه در حق آنان دعا کرده‌اند؟ آیا دوست نداری از کسانی باشی که گناهان هفتاد سالت آمرزیده شود؟»
  9. یکی از یاران امام صادق علیه‌السلام از ایشان پرسید: «چه می‌گویید درباره کسی که می‌تواند به زیارت امام حسین برود اما نمی‌رود؟»
    حضرت فرمودند: «این شخص عاق پیامبر و عاق ما اهل بیت است و کاری که به نفع اوست را خوار شمرده است.»
  10. از امام صادق علیه‌السلام نقل شده که فرمودند: «در روز قیامت همه‌ی کسانی که امام حسین را زیارت نکرده‌اند، پس از مشاهده احترامی و اکرامی که خدا به زوار امام حسین می‌نهد، آرزو می‌کنند که ای کاش از زوار آن حضرت بودند.»
  11. روایت شده که امام معصوم فرمودند: «کسی که یک سال بر او بگذرد و به زیارت امام حسین نرود، خداوند یک‌سال از عمر او کم می‌کند و برخی از شما ۳۰ سال زودتر از عمر طبیعی از دنیا می‌روید چون زیارت آن حضرت را ترک می‌کنید. زیارت آن حضرت را ترک نکنید تا خداوند عمر و روزی شما را زیاد گرداند و اگر ترک کنید، خدا از عمر و رزق شما کم می‌کند و در زیارت کردنش بر دیگران سبقت بگیرید»
  12. در روایتی از امام صادق وارد شده که «ثروتمند ۲ بار در سال و فقیر ۱ بار در سال به زیارت امام حسین برود.»
  13. یکی از یاران امام صادق علیه‌السلام از ایشان پرسیدند: «کسی که به زیارت حضرت سیدالشهداء برود و برگردد، چند وقت بعد دوباره به زیارت برود؟ ... و تا چه مدّت مردم میتوانند زیارت امام حسین را ترک کنند؟»
    حضرت فرمودند: «بیش از یکماه نمیتوانند آن را ترک کنند و امّا کسانی که منزل‌شان دور است، در هر ۳ سال یک مرتبه باید به زیارتش بروند و اگر ۳ سال بگذرد و به زیارت آن حضرت نروند، عاق رسول خدا شده و حرمت آن جناب را قطع و هتک نموده مگر آنکه علت و سببی داشته باشد.»
    در چندین روایت دیگر، ترک زیارت آن حضرت به مدت ۴ سال نهی شده است.
  14. درباره کسی که به خاطر بیماری یا علت خاصی نتواند به زیارت امام حسین برود اما با مال خود، امکان رفتن کسی دیگر را فراهم کند نیز روایت شده که «به هر درهمی که خرج کرده و انفاق نموده، خداوند همانند کوه احد حسنات برای او منظور میفرمايد و بر او چند برابر آنچه متحمّل شده، باقی میگذارد و بلا و گرفتاریهائی را که بطور قطع نازل شده تا به وی اصابت کند، از او دفع مینمايد و مال و دارائی او را حفظ و نگهداری میکند.»
نکته: زیارت امام حسین در برخی ساعات و ایام سال فضیلت بیشتری دارد مثل: شب و روز عرفه، شب و روز عاشوراء، شب و روز نیمه شعبان، اول و نیمه رجب، شب و روز جمعه (که حدیث آن ذکر شد)، شب قدر، شب عیدفطر.

تذکرات:
  1. تمامی روایات فوق برگرفته از کتاب معتبر «کامل الزیارات» تالیف مرحوم «ابن قولویه» می‌باشد.
  2. با توجه به توصیه‌های واردشده در روایات (از جمله روایت چهارم) درباره امر کردن شیعیان برای زیارت امام حسین علیه‌السلام، این نوشته را در اختیار دیگران نیز قرار دهید یا در صورت تمایل آن را تکثیر و منتشر کنید. (دانلود نسخه pdf)